Pazar analizi ve İnternet

Pazar analizi ve İnternet


Günümüz teknolojisi kendini sürekli geliştiriyor, yüksek rekabet şartları içerisinde inanılmaz bir değişim söz konusu. Ancak 10 yıl öncesine kadar heyecan duyduğumuz ve belkide sabırsızlıkla beklediğimiz birçok şey, artık sıradanlaştı diyebiliriz. Ayrıca; beklentilerimizin yüksek olmasıda bu sıradanlaşmada önemli bir unsur. Diğer yandan sahip olduğumuz birçok eşyanın, malzemenin şuan beklentilerimizi yeterinde karşılığı da gözden kaçmamalı. Bu yüzden satınalma yaparken örneğin araba olsun, telefon olsun, laptop olsun  ürünlerin özelliklerinin aynı olmasının yanında modellerde neredeyse birbirine benzeyecek hale geldi. Satınalmasını yapacağınızın bir üründe olan özellik diğerinde de aynı şekilde sunuluyor. Bu yüzden eskiden seçim yapmak kolaydı demek yanlış olmayacaktır. Hatta ekmek almak için fırına gidince bir veya iki tane farklı ekmek cinsi ile karşılaşırdık. Şimdi her fırında neredeyse 100 çeşit ekmek var ve bunun yanında birçoğu kahvaltı için masa bile koymuş durumda isterseniz öğlen, akşam yemeği içinde uğrayabilirsiniz. Bazen kararsız kaldığım bile oluyor hangisini alsam diye bu durumda satıcının yönlendirmeleri tercihlerimde çok etkili oluyor. Et almaya markete gittiğinizde gene bir sürü seçenek ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu ürün çeşitliliği hayatımızın her alanına girmiş durumda ve biz tercihlerimizde çok zorlanıyoruz. Peki yeni firmalar bu durumda ne yapacaklar onlar kendilerine bu pazarda nasıl yer edinecekler. En iyi ürün benim ürünüm demek yeterli olacak mı? Paramda yok ama yeni müşteriler ile para kazanıp, pazarlamaya para ayıracağım diyenlerde çıkacaktır. Yeniden yapılanalım, kurumsal kimlik kazanalım diye düşünen ve bunun için adım atmaya hazırlanan kurumsal firmalar nasıl bir yol izleyecek. Pazar çok büyük ama oyuncu sayısıda çok, nasıl rekabet edeceksiniz. Aşağıda rakamlarını paylaşacağım bilgiler size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Sizlerle paylaşmak istiyorum. İnternetten aldığım bilgiler ve okuduğum yazılarda bunu destekler nitelikte. Pazarda her zaman lider bir firma olur ve onu takip eden 2.ler, 3.ler ve sonrası burada dikkatimizi çeken pazarın nasıl paylaşıldığı. Hava yolu taşımacılığı ele alalım ve bu pazara adım atmak isteyen bir firma olduğunu düşünelim bakın pazar nasıl paylaşılmış; 

Havayolu taşımacılığı
iç hatlar dış hatlar
THY 53% 65%
Pegasus 27% 15%
Onur Air 8% 3%
Sun Express 5%
Atlas Jet 6%
Bora Jet 1%
Not: Veriler 2013 yılına aittir. 2016 yılında da aynı sıralama devam ediyor. Alt sıralardan bazılarının daha da küçüldüğünü söyleyebiliriz.

Peki birde hepimizin çok sevdiğini düşündüğüm oyun dünyasına bakalım

Oyun Pazar Payı
League Of Legends 24,81%
World of Warcraft 16,37%
DOTA 2 6,40%
Counter Strike: Global Offensive 6%
Smite 3,81%
Dragon Age: Inquisition 2,91%
Hearthstone: Heroes of Warcraft 2,22%
Minecraft 2,15%
World of Tanks 1,57%
Battlefield 4 1,57%
ArcheAge 1,53%
Diablo III 1,50%
Warframe 1,39%

Pazar ilk 2 firma arasında pay ediliyor. 3. olan yarışa dahil olmaya çalışıyorken onu izleyenlerin hiçbirisinin lidere etkisi yok. Bu durumda pazara yeni giren bir oyuncu iseniz işiniz gerçekten zor. Çok büyük bir pazarlama gücünüz olmalı ve bütçenizinle bunu sürekli desteklemelisiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi önce kazanalım sonra harcarız artık bu devir kapandı. Sermaye olmadan bu süreçler günümüzde ne yazıkki işlemiyor. Belkide bu yüzden en ucuz maliyetli pazarlamanın olduğu internette çok fazla oyuncu var. Birçoğuda kısa zaman aralıklarında uygun fiyat, bedavalarla süsledikleri seçeneklerle müşteri alma yarışı içerisindeler. İlk zaman güzel giden bu strateji zamanla sorun haline gelmeye başlıyor. Bedava kadar başka hiçbirşey müşteri için tatlı değildir, nede olsa bedava, adı üstünde ama ne zamana kadar. Birde müşteri gözünden bakalım kafasının çok karışık olduğunu görebiliyoruz o kadar çok seçenek varki ve o kadar bilgi ve reklam bombardımanına maruz kalıyor ki insanın bazen hiçbirşey alası gelmiyor. Bu durumda  müşteriye sunulan ürün olsun hizmet olsun basit ve anlaşılır olmalıdır. Kafa karışıklığı yaratmayacak şekilde ve bundan uzak olmalıdır. Hedef göstermelidir ihtiyacı karşılayacak ifadeler içermelidir. 

Genel anlamda iyi pazarlama için; öncelikle iyi bir pazar analizi yapılmalıdır. Ayrıca pazar büyüktür, pazarda çok güçlü oyuncular vardır ve pazar bu oyuncular arasında belirli oranda paylaşılmıştır. Büyümek için mutlaka rakiplerinizin müşterilerine gitmeniz ve onlara bir şekilde ulaşmanız gereklidir. En az maliyetli pazarlama yolu olan internet ve sosyal medya etki bir şekilde çalışmanızı destekler şekilde kullanılmalıdır. Bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi en iyi ürüne sahip olarak pazarda kendinize yer edinemessiniz. Doğru iş partnerinizle belirli taktik ve bunu destekleyen stratejilerle bir çalışma planını mutlaka hazırladıktan sonra pazara giriş yapmalısınız.